EN

ProGrip™ Laparoscopic Mesh (Medtronic)

3DMax™ Light Mesh (Bard)

Indiferent care este recomandarea terapeutică, te asigurăm că vei avea parte de cel mai bun tratament și cea mai bună îngrijire.

CE SUNT

HERNIILE?

Hernia reprezintă o boală prin care un organ din cavitatea în care se găsește în mod normal (cavitate peritoneală) protruzionează printr-un punct slab de la nivelul peretelui abdominal.

Hernia inghinală

Hernia inghinală este un defect al peretelui abdominal anterior ce apare într-o zonă slabă preexistentă, la limita dintre abdomenul inferior și coapsă. Prin acest defect protruzionează organe din cavitatea peritoneală producând cel mai frecvent durere, mai ales la efortul fizic și predispunând la apariția complicațiilor (strangulare, încarcerare). Hernia inghinală are un caracter progresiv, devenind în timp tot mai mare (și mai dificil de operat).

Intervenția chirurgicală pentru hernie inghinală se practică în anestezie generală și durează 60-90 min. Operația se face în ziua internării si a doua zi se face externarea. În cazuri selectate se poate desfășura și în spitalizare de zi (externare în ziua operației).

Hernia ombilicală

Hernia ombilicală este un defect al peretelui abdominal anterior ce apare prin inelul ombilical (la nivelul buricului). În acest defect se angajează organele din abdomen producând durere în regiunea periombilicală. Netratată, hernia ombilicală are tendința să crească în dimensiuni și se poate complica cu strangulare, ocluzie intestinală, ulcere cutanate.
Tratamentul herniei ombilicale este eminamente chirurgical, vindecare putându-se obține doar printr-o intervenție chirurgicală.

Hernia hiatală

Hernia hiatală este un defect specific la nivelul diafragmului, care produce ascensionarea stomacului în cavitatea toracică. Datorită modificării poziției stomacului se produc modificări în funcționarea sfincterului esofagian inferior, cu apariția bolii de reflux. Pirozisul (senzația de durere și arsură în spatele sternului) este cea mai frecventă manifestare a bolii de reflux.
Indicația operatorie se stabilește împreună cu medicul gastroenterolog, nu în toate cazurile de hernie hiatală fiind necesară intervenția chirurgicală. Pentru cazurile simptomatice, ce nu răspund la tratament, operația este singura alternativă viabilă.

Hernia femurală

Hernia femurală este un tip mai rar de hernie a peretelui abdominal anterior, ce apare în regiunea de la unirea coapsei cu trunchiul, similar cu hernia inghinală. Simptomele și localizarea sunt asemănătoare cu hernia inghinală, de multe ori diagnosticul diferențial între cele două putând fi făcut doar prin ecografie sau în timpul intervenției chirurgicale. Hernia femurală are caracteristic faptul că defectul este delimitat de mai multe elemente osoase și tendinoase, ceea ce predispune la aparția precoce a simptomelor (durere), dar și la complicații (strangularea).

Hernii rare

Herniile de linie albă

Sunt defecte (de regulă congenitale) ce apar pe linia mediană a abdomenlui, locul în care cei doi mușchi drepți abdominali fuzionează sub forma unei aponevroze. Aceste defecte sunt în general mici ca dimensiuni însă pot da frecvent simptome (durere) prin angajarea în orificul de hernie a organelor abdominale. Tratamentul chirurgical presupune o incizie centrată pe hernie, cu sutura simplă a defectului din peretele abdominal. În cazul în care defectul este mai mare, se impune utilizarea unei proteze (plase) pentru întărirea peretelui, în această situație fiind recomandat tratamentul laparoscopic.

Hernia spiegeliană

Hernia spiegeliana este o hernie rară ce apare la marginea laterală a mușchiului drept abdominal, fiind percepută ca o umflătură, de multe ori dureroasă, în abdomenul inferior, lateral (fosele iliace). În general nu sunt mari ca dimensiuni dar se pot complica frecvent (strangulare, ocluzie intestinală). Tratamentul este eminamente chirurgical, procedeul laparoscopic (minim-invaziv) fiind net superior abordului clasic. În cazurile în care defectul parietal este de dimensiuni mari se impune utilizarea unei proteze (plase) de întărire.

Diastazisul

Diastazisul de drepți abdominali este reprezentat de îndepărtarea celor doi mușchi drepți abdominali de linia mediană, aponevroza care îi unește (linia albă) devenind mai lată de 2 cm și având tendința să bombeze la contracția abdomenului. Aponevroza este în aceste situații intactă, acest lucru deosebind distazisul de o hernie a liniei albe. Afecțiunea este în principal de natură estetică, deși în unele situații pot apărea și simptome (durere). Tratamentul este în general de natură chirurgicală, în cazurile incipiente fiind într-un oarecare grad utilă kinetoterapia. Intervenția chirurgicală de plicatură pe cale laparoscopică este minim-invazivă asigurând o recuperare rapidă și un rezultat estetic foarte bun.

CE SUNT

EVENTRAȚIILE?

Eventrația sau hernia incizională este apariția la nivelul cicatricilor postoperatorii a unor proeminențe, din cauza deteriorării peretelui abdominal la acest nivel.

Eventrații abdominale

Eventrațiile abdominale sau herniile post-incizionale sunt defecte ale peretelui abdominal antero-lateral, ce apar în zone devenite „slabe”, ca urmare a altor intervenții chirurgicale, traumatisme, sau după proceduri minim invazive.
Eventrațiile au în cele mai multe situații indicație chirurgicală ca și metodă de tratament, operația fiind singurul procedeu în măsură să asigure vindecarea sau prevenirea apariției complicațiilor. Intervenția chirurgicală presupune readucerea conținutului eventrației în abdomen și repararea defectului prin utilizarea unei proteze sintetice, biosintetice sau compozită non aderente („plasă”).

Prețul intervenției, în funcție de necesitatea pregătirii pacientului anterior intervenției, a complexității eventrației, a tipului de proteză („plasă”), folosită este situat între 1500 și 4000 Euro, incluzând toate cheltuielile aferente spitalizării și materialelor folosite.

Eventrații parastomiale

Sunt herniile parastomiale care se formează în imediata vecinătate a ileostomiilor sau colostomiilor – cunoscute și sub denumirea de „anus contra naturii” – definitiv sau temporar.

Aceste eventrații au indicație chirurgicală ca metoda de tratament, operația fiind singura în măsură să asigure vindecarea sau prevenirea complicațiilor. Intervenția chirurgicală presupune readucerea conținutului eventrației în abdomen și repararea defectului prin utilizarea unei proteze sintetice, biosintetice sau compozită non aderente („plasă”).

Prețul intervenției, în funcție de complexitatea eventrației, a tipului/tipurilor de proteză („plasă”), folosită/folosite este situat între 1500 și 3000 Euro, incluzând toate cheltuielile aferente spitalizării și materialelor folosite.